Despre Echilibrul Hormonal
Echilibrul hormonal feminin presupune balansul dintre estrogene şi progesteron. Sunt cei mai importanţi hormoni pentru organismul feminin, sunt hormoni "pereche".
În funcţie de fazele ciclului menstrual, ovarele eliberează estrogene de la menstruaţie până la ovulaţie. Nivelul estrogenelor creşte brusc la ovulație determinând eliberarea ovulului, după care scade la fel de brusc lăsând loc pentru producția de progesteron.
Cum funcţionează aceşti hormoni?
Estrogenul (estro - este perioada fertilă a mamiferelor + gen - a genera = a genera perioada de fertilitate):
- este principalul hormon sexual feminin (estrona, estradiol, estriol),
- este responsabil pentru dezvoltarea sânilor şi a uterului,
- este responsabil în declanşarea menstruaţiei,
- apare în prima parte a ciclului menstrual,
- este produs în ovare,
- se depozitează în ţesutul adipos, se înmulțește şi nu se goleşte de acolo uşor.
Progesteronul (pro + gestaţie = pentru sarcina):
- nu este doar hormon sexual, toate mamiferele îl produc,
- este un hormon care balansează estrogenele,
- este produs de ovare (şi de suprarenale în cantităţi foarte mici),
- este prezent în a doua parte a ciclului (dacă a existat ovulaţie, apare imediat după),
- se golește uşor din organism,
- este blocat de cortizol (hormon de stres),
- timp de 14 zile după ovulaţie o femei sănătoasă ar trebui să producă 20 de mg pe zi, ca să existe un echilibru hormonal.
Relaţia celor doi arată mai mult sănătatea feminină decât rezultatul testelor hormonale interpretate independent. Important de înţeles - chiar dacă o femeie are un nivel scăzut de estrogene faţă de nivelul optim, lângă 0 progesteron aceasta va fi în dominanţă și se va crea un dezechilibru. Nivelul celor doi hormoni în organism este important, dar trebuie neapărat să co-existe în echilibru.
De unde apare dezechilibrul între estrogene şi progesteron?
Estrogenele sunt uşor tangibile din mai multe surse:
- estrogene sintetice din diverse terapii (de menopauză, de anticoncepție, etc.)
- fito- şi micoestrogene (de exemplu soia, semințe in, etc.)
- xeno-estrogene, (prezente în fungicide, pesticide, insecticide, produse de curățenie şi menaj, etc.),
Progesteron însă putem obține numai:
- dacă acesta este produsă de ovarele noastre.
Atât de ușor ajungem la un dezechilibru între acești hormoni.
Efectele progesteronului şi estrogenului
Efectele estrogenelor:
|
Efectele progesteronului:
|
*
indică că aceste efecte sunt cauzate de dominanţa estrogenului, sau din
cauza unui dezechilibru de estrogen cauzat de prea puţin progesteron
** Indică faptul că aceste efecte sunt cauzate de un exces de progesteron.
*** Indică faptul că aceste efecte sunt cauzate de un deficit de estrogen.
Sursa: http://www.johnleemd.com/store/premenstrual_syndrome.html Ce nu ţi-ar zice medicul în mod obişnuit despre cancerul de sân (“ What your doctor may not tell you about breast cancer”): Echilibrează-ţi hormonii şi viaţa de la 30 la 50 de ani.
** Indică faptul că aceste efecte sunt cauzate de un exces de progesteron.
*** Indică faptul că aceste efecte sunt cauzate de un deficit de estrogen.
Sursa: http://www.johnleemd.com/store/premenstrual_syndrome.html Ce nu ţi-ar zice medicul în mod obişnuit despre cancerul de sân (“ What your doctor may not tell you about breast cancer”): Echilibrează-ţi hormonii şi viaţa de la 30 la 50 de ani.
Dominanţa estrogenului
Dominanţa estrogenului este un termen inventat de Dr. Lee în prima sa carte despre progesteronul natural. Cartea descrie cazurile şi stările în care o femeie poate avea un deficit de estrogen sau o cantitatea normală sau excesivă, dar are puţin sau deloc progesteron pentru a echilibra efectele în organism. Chiar şi o femeie cu un nivel scăzut de estrogen poate avea simptome de dominanţă de estrogen, dacă ea nu are progesteron.
Cauzele dominanţei estrogenelor
Strict vorbind, este posibil ca toți - bărbați, femei și copii – să fim afectaţi puţin de dominanţa estrogenului, deoarece acesta există foarte mult în mediul nostru. Efectiv ar trebui să trăieşti într-un balon pentru a scăpa de excesul de estrogeni la care suntem expuși prin intermediul pesticidelor, materialelor plastice, deșeurilor industriale, gazelor de eșapament auto, cărnii, săpunurilor, dar și mare parte din mochete, mobiliere și panouri cu care trăim în casele noastre fiecare zi. De exemplu, este posibil să aveți probleme care apar-dispar ale sinusurilor, dureri de cap, ochi uscaţi, astm sau mâini și picioare reci și să nu ştiţi că toate acestea sunt cauzate de expunerea la xeno-hormoni. În timp, expunerea la xeno-hormoni va cauza mai multe probleme cronice, cum ar fi artrita şi simptome de premenopauză și poate fi o cauză directă sau indirectă de cancer.
Sursa: http://www.johnleemd.com/store/estrogen_dom.htmlDr. Lee:„What Your Doctor May Not Tell You About Menopause” sau„What Your Doctor May Not Tell You About Premenopause”.
Simptomele şi stările asociate cu dominanţa estrogenului sunt:
|
|
Cauzele dezechilibrului hormonal
Chimicale și hormoni
O cauză importantă a dezechilibrului hormonal în corpul nostru este prezenţa chimicalelor din mâncare, apă şi aerul pe care-l respirăm. Chimicalele din mediul înconjurător, cum ar fi: pesticidele, ierbicidele, metalele grele, plasticul şi alte forme de otrăvuri intră în corpul nostru prin aer, mâncare şi estrogen replicat. Chimicalele nedorite din corpul nostru produc un hormon sintetic steroidal, care interferează cu funcţionarea normală a sistemului endocrin. Organismul reacționează la această stare prin crearea unui exces de estrogen și astfel se produce un dezechilibru hormonal.
Carne, lapte, ouă
Femeile care consumă mâncare cu niveluri înalte de estrogen, cum ar fi: carnea de pui, produse care nu au fost crescute organic şi care au reziduuri de droguri şi de alţi hormoni, au de cele mai multe ori dominanţă de estrogen. Chiar și cereale, care au fost tratate cu pesticide poate avea efecte similare. Hormonii care sunt furnizaţi animalelor pentru a depune mai multe ouă sau pentru a spori producția de lapte, pot provoca la rândul lor un dezechilibru hormonal. Acest nivel crescut de estrogen este cauza principală a multora dintre problemele de sănătate ale femeilor.
Funcționarea necorespunzătoare a ficatului
Un ficat care nu funcționează în mod corespunzător, nu este capabil să scape de majoritatea estrogenilor naturali și de estrogenele produse chimic din organism, chiar dacă în mod normal el ar trebui să o facă. Din această cauză, ambele tipuri de estrogen se absorb de către intestine şi se răspândesc în întregul corp prin fluxul sanguin. Mai departe, acest lucru provoacă o creştere neobişnuită a nivelului de estrogen din corp, care poate cauza ravagii. Majoritatea femeilor şi bărbaților suferă de un anumit grad de disfuncție hepatică în jurul vârstei de 40 de ani. Acest lucrul este cauzat, în mare parte, de prezenţa toxinelor din aportul nostru alimentar zilnic. Dacă sistemul de detoxifiere a ficatului funcționează corect, nivelul de estrogen scade, cu 10 zile înainte să înceapă hemoragia. În cazul în care sistemul de detoxifiere nu funcționează corect, uterul continuă să fie supus stimulării estrogenului (Fibroamele și mărirea uterului).
Producţia scăzută de progesteron
Femeile care suferă de starea de pre-menopauză ar trebui, întotdeauna, să facă un test pentru a detecta nivelul de estrogen din organism. Testarea este importantă, deoarece multor femei li se prescriu medicamente pentru deficit de estrogen, deşi lucrurile stau exact invers. O suplimentare a progesteronului este, de asemenea, o modalitate de a aduce înapoi echilibrul hormonal.
Cu toate acestea, nu numai în perioada de pre-menopauză, dar şi în multe alte momente putem ajunge la un dezechilibru între estrogeni şi progesteron. Orice fel de tratament pentru dezechilibru hormonal ar trebui să fie precedat și urmat de un test hormonal adecvat.
Sursa: http://www.smartlivingnetwork.com/womens-health/b/hormonal-imbalance-and-causes/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu