miercuri, 7 mai 2014

O pisica pentru fiecare …zodie


Se spune ca pisicile sunt egoiste. Se spune ca pisicile fac doar ce le place. Ca nu pot fi dresate. Ca sunt frumoase si dragalase … si atat.
V-ati gandit ca ele sunt bateria Duracell a sufletului vostru? Incercati sa asezati o pisica in dreptul inimii si sa simtiti cum regleaza ea circulatia energiilor din corpurile subtile. Pentru a restabili armonia interioara, este suficient sa mangaiem o pisica.
Foto: Julie Falk
Foto: Julie Falk
Viata acestui animal se compune din indeplinirea nevoilor sale fiziologice si afectiune. Ea ne reaminteste mereu ca dincolo de nevoi, frica, dificultati, stres si munca asidua, exista si o viata afectiva. Pisica poate fi o excelenta “trambulina” spre sufletul celorlalte fiinte umane. Ca sa fim practici…
Ca sa fim practici, merge si o pisica obisnuita, vagaboanda, colectata de la un azil pentru animale. Dar, ce ar fi sa investim intr-o pisica de rasa? Mai mult, intr-o pisica de rasa care sa fie compatibila cu esenta propriului nostru suflet? Aceasta provocare poate fi intitulata “in cautarea celei mai potrivite baterii sufletesti-spirituale”.
Ups… nu trageti cu tunul: hai sa convenim ca bateria A este rugaciunea – meditatia – increderea in Dumnezeu sau in viitor, iar pisica sa fie doar o baterie B, menita sa stabileasca legatura dintre bateria A si planul fizic. Deoarece ne este teama ca utilizand doar bateria B, vom periclita viata animalului.
Sa trecem la treaba, deci.
SiamezaEsti un nativ Berbec? Mai precis: esti o nativa Berbec? Exista si barbati carora le plac pisicile, dar majoritatea lor folosesc fotbalul pe post de baterie B. Sau A… Ma rog. Unde eram? Berbecii au nevoie de o pisica activa. Cel mai probabil, de o siameza. Aceasta pisica atletica va copia majoritatea caracteristicilor nativilor Berbec. Siamezele sunt gimnastele din lumea felinelor, dispunand de muschi de fier si de o agilitate remarcabila. Au o fire extrovertita si prietenoasa. Vor sa fie remarcate, sa se afle in centrul atentiei – aproximativ ca si nativii Berbec – si probabil din acest motiv miauna foarte mult. Capul lor are o forma triunghiulara si astfel corpul lor seamana cu o sageata. Aceasta pisica pare a fi incarnarea fortelor martiene pure. Este un animal diurn, ochii ei albastri refuzand sa functioneze noaptea. Siamezele prefera compania Soarelui, acest astru fiind exaltat in Berbec. Probabil sunt cele mai jucause feline dintre toate rasele cu pedigree.
Trebuie sa recunoastem ca nu sunt cele mai frumoase pisici. Alura lor nu inspira incredere. Ochii lor subdezvoltati nu le permite sa fie vanatori iscusiti, ele depinzand de om. Siamezele sunt constiente de acest dezavantaj al lor, iar din aceasta cauza ele tind sa absoarba energia din mediu decat s-o daruiasca. Din acest motiv, nu le putem recomanda decat persoanelor care dispun de multa energie.
the-manx-catPentru Tauri vom recomanda rasa Manx, simbolul insulei britanice Man. Este vorba despre o pisica frumoasa, linistita si manierata, copiind natura venusiana a nativilor Taur. Manx-ul are o statura mica, un corp musculos si robust. Specificul rasei este coada extrem de mica sau chiar lipsa acesteia. Lipsa cozii simbolizeaza victoria asupra naturii animalice. Un animal fara coada inspira incredere, stabilitate si statornicie – exact cum se comporta si zodia Taurului. Manxul este o altfel de felina: ca mod de comportament seamana mult cu cainele. Este o companie perfecta pentru om, este capabil sa faca aport si imita cateii mici, urmarind omul peste tot, in casa sau in curte. Pe langa aceste calitati, pisicile Manx sunt vanatori excelenti, mari inamici ai soarecilor.
Fiind un animal robust, Manx-ul se bucura de o sanatate destul de buna. Lipsa cozii poate insa provoca diferite probleme: dureri de spate si chiar dificultati de metabolism. Muschii care se ocupa de miscarea cozii au un rol esential privind partea de incheiere a digestiei. Coada Manx-ului fiind scurta sau inexistenta, acesti muschi sunt degenerati si colonul nu mai beneficiaza de ajutorul lor. Putem observa ca frumusetea si inteligenta au pretul lor de plata, inclusiv in lumea animalelor.
SingapuraDaca esti nascut(a) in Gemeni, pisica ta preferata va fi probabil o Singapura. Ea este o fiinta agila, curioasa, jucausa si prietenoasa – exact ca tine. Singapurele au o statura mica – de fapt sunt cele mai mici pisici de rasa de pe planeta noastra. Este o mostenire de la planeta Mercur, guvernatorul Gemenilor – nu-i asa ca zeul Mercur din mitologia romana avea o statura mica si o natura sprintena? Exista rase de pisici care se simt bine in propria lor companie – nu si Singapurele! Ele tanjesc dupa prezenta omului si mai ales dupa interactiunea cu el. Felina ta se va catara pe cel mai inalt loc din camera, dar nu pentru a privi lumea de sus, ci doar ca sa nu piarda nici un detaliu si nici cea mai mica actiune. Ea trebuie sa afle tot ce se petrece in jurul ei.
In general, Singapurele dispun de o stare de sanatate buna. Va trebui sa ai grija de ele doar cand aduc pe lume odraslele lor. In jargonul de specialitate, se afirma ca Singapurele au un “uter lenes”. Adesea este nevoie de cezariana cand vine vremea travaliului. Ei da, Mercur este hermafrodit si astfel nu neaparat va sustine perpetuarea speciei…
HimalayanaTe-ai nascut in Rac? Ce zici de o Himalayana? “Imi doresc o felina cu mult suflet!” – vei spune tu, iar pisica Himalayana va intruni calitatile fizice si psihice dupa care tanjesti. Culoarea ei alba si blana ei matasoasa te vor linisti, de cate ori vei dori sa scapi de agitatia cotidiana. Himalayanelor le place foarte mult sa fie mangaiate: poti fi sigura ca pisica ta va sta in bratele tale atata timp cat vei avea nevoie. De fapt, aceasta rasa a fost creata din Siameza si Persana, intrunind calitatile acestora: atitudinea jucausa a Siamezelor si calmul aristocratic al Persanelor. Psihicul Himalayanelor este dulce, sunt niste animale foarte sociabile. Poti fi sigur(a) de faptul ca vei primi de la ele afectiunea de care ai nevoie. Vei putea admira pisica ta ore in sir jucandu-se cu un ghem sau cu puii ei. O vei putea invata sa-ti aduca obiectele mici aruncate in camera, direct in mainile tale. In acest sens, inteligenta ei seamana cu cea a unui caine. Totusi, calitatea pentru care o vei admira va fi linistea ei interioara. Ce poate fi mai relaxant decat sa-ti parchezi privirea pe aceasta pufosenie alba care respira in ritmul Universului?
Pisica Himalayana se bucura de o sanatate de invidiat. Avand un par lung, baitele frecvente sunt recomandate. De asemenea, parul ei trebuie periat in mod regulat, dar aceasta activitate va face parte probabil din rutina zilnica, fiind o datorie pe care o vei indeplini cu bucurie.
PersanaDaca esti nativ(a) Leu, probabil felina ta adorata va fi o Persana. Ea este o fiinta maiestuoasa, ca si tine. Alura si blana ei pufoasa seamana cu coama leului. Acelasi lucru putem afirma si despre trasaturile lor comportamentale. Persanele au o fata practic verticala, aproape perfect plata. Nasul se afla in acelasi plan cu ochii si cu gura animalului, el nu iese in fata deloc si este asezat foarte sus, aproape intre ochii pisicii. Aceasta alura a fetei animalului simbolizeaza un control perfect asupra dorintelor, asa cum sta bine unei fiinte regale. Persanele sunt pisici linistite, nu-si ies din fire aproape niciodata. Ele nu sunt niste sportive, nu au nevoie de prea multa miscare, preferand sa stea intinse toata ziua. Astfel, sunt perfect adaptate la viata in apartament.
Persanele stau bine in general la capitolul sanatate. Va trebui sa avem grija la nasterea lor, deoarece avand un craniu relativ mare, pisoii au dificultati in a iesi din canalul uterin. Adesea, este nevoie sa ajutam pisoiasii nou-nascuti sufland direct in nasul lor, astfel incat sa poata respira singuri. Mai trebuie sa avem in vedere faptul ca la Persane, nasul retras nu le permite o respiratie fara probleme, deci va fi bine sa aerisim bine si regulat in casa. Persanele nu au o longevitate remarcabila, traind in general 12 ani, exact ca pisicile obisnuite. Le putem percepe ca niste mici discuri solare, transmitand energie astrala in jurul lor, aproape necontenit.
BirmanDaca esti Fecioara, o varianta potrivita pentru tine ar putea fi pisica Birmaneza. Ochii ei albastri si blana ei alba se vor asorta excelent cu natura ta intrinseca. O legenda spune ca in corpul acestor animale s-au refugiat sufletele unor calugari care au trait in templele Asiei de Sud-Est. Bineinteles, este doar o legenda, dar in mod cert, temperamentul acestui animal poate fi insasi calea spre perfectiune. In plus, Birmaneza este o pisica prietenoasa: poti fi sigur ca te va cauta peste tot in casa. Si, ori de cate ori te gaseste, va da din coada fericita, asigurandu-te ca se bucura de prezenta ta. Daca te vei aseza in fata televizorului, in scurt timp se va urca langa tine pe canapea; sau daca vei scoate fierul de calcat la treaba, in cateva minute se va urca direct in cosul cu haine. Birmaneza este o fiinta activa, ramanand jucausa practic toata viata: chiar si la varsta adulta, ea va fi dispusa sa se joace ore in sir cu un ghem sau cu un soarece de carpa.
Birmaneza se bucura in general de o sanatate excelenta. Va fi suficient sa periezi blana ei odata pe saptamana, s-o hranesti adecvat, s-o mangai si din cand in cand sa-i spui asa: “esti cea mai frumoasa pisica din lume!”. Fii sigur ca va intelege partea subtila a cuvintelor tale. Cea mai frecventa boala a Birmanezelor este cardiomiopatia hipertrofica. Fiind setata sa daruiasca mereu o parte din energia ei, nici nu e de mirare.
MunchkinEsti o Balanta? Probabil iti va placea o pisica Munchkin. Aceasta adorabila pisica, dotata cu picioare mai scurte decat celelalte felinute, va fi probabil compania ta perfecta. Piciorusele mai scurte ii asigura o alura mereu tanara, de pisoias strengar – iar tu, care esti o fiinta in cautarea vesnicei tinereti, vei aprecia asta. Pisicile Munchkin sunt jucause, prietenoase, extrovertite, si mai ales, inzestrate cu o natura dulce. Este foarte putin probabil sa gasim la ele caracteristici precum isteria sau egoismul, cum putem intalni adesea la unele rase. Ele chiar iubesc oamenii.
Balanta draga, va trebui sa ai grija de sanatatea felinei tale. “Mecanica” si implicit “energetica” acestei pisici nu este perfecta. Piciorusele scurte pot cauza dureri de spate. Ca si tine, felina ta are nevoie de un echilibru cat mai perfect intre odihna si miscare. In interiorul tau traieste o pisica imaginara care doreste sa fie mangaiata – exact ca o pisica Munchkin care abia asteapta acelasi tratament, pentru aplanarea tensiunilor existente in zona ei lombara.
Norwegian_forest_catScorpionii ar prefera probabil pisicile Norvegiene de Padure. Inzestrate cu o privire patrunzatoare si cu un psihic de fier – exact ca nativii Scorpion – Norvegienele sunt animalul de companie perfect pentru cei care iubesc atmosfera alerta si stranie, specifica inceputului lunii noiembrie. Da, Norvegienele sunt parca niste vrajitoare istete, parand sosite dintr-o zona crepusculara. Sunt niste fiinte pline de energie – sa nu uitam ca Marte isi are al doilea domiciliu in Scorpion. Norvegienele au nevoie de multa miscare, atat in casa, cat si in aer liber. Sunt niste vanatori perfecti, catarandu-se pe stanci si pe copaci cu o agilitate remarcabila. In pofida acestei energii crescute, sunt fiinte prietenoase, iubind compania omului. Ele prefera sa fie in centrul atentiei si sa ne solicite frecvent la o partida de joaca. Sunt niste animale mari, undeva la jumatatea distantei dintre râsul carpatin si pisica obisnuita. Sunt si destul de longevive, putand trai chiar si 16 ani. Parul lor lung le protejeaza de temperaturile scazute ale latitudinilor nordice. Putem afirma ca in general dispun de o sanatate de fier, fiind atacata ocazional de malformari genetice.
Russian_blueDaca esti un Sagetator, probabil vei prefera o pisica activa, inteligenta si aristocratica, precum Albastra de Rusia. Aceasta pisica nemaipomenita are o blana de culoare gri spre albastru. Pentru a rezista la frigul specific Rusiei, aceasta felina are o blana dubla: una interioara, cu par scurt, iar in exterior blanita superba a carei culoare produce impresia de albastru. Insa, doar blana ei unica nu ar fi suficienta pentru Sagetatori, oricat de mult s-ar potrivi cu natura acestei zodii. Este nevoie de inteligenta si de o fire prietenoasa, calitati cu o certa prezenta in natura Albastrei de Rusia. Aceasta pisica poate fi invatata sa faca aport, exact ca si cainii. Adesea apar la circ sau in emisiuni de televiziune, prezentand trucuri invatate in prealabil. O mare calitate a a acestor feline este ca sesizeaza fluctuatia emotiilor umane si sunt dispuse sa intervina la nevoie. Firea lor prietenoasa le permite sa se joace bland si cu celelalte animale (caini, hamsteri) din casa. Din fericire, Albastrele de Rusia se bucura de o stare de sanatate excelenta.
AngoraDaca esti nascut(a) cu Soarele in Capricorn, probabil vei fi incantat(a) de o pisica Angora Turceasca, deoarece aceasta iti va semana mult. Ceea ce este remarcabil la aceste pisici este dorinta lor de a sari in ajutorul fiintelor umane, ori de cate ori au ocazia. La fel, ele sunt capabile sa rezolve probleme simple si pot fi dresate relativ usor. Angorele vor cauta cel mai inalt loc din casa – un dulap, o biblioteca sau umarul stapanului – se vor aseza acolo si vor urmari atente tot ce se petrece mai jos de nivelul lor. Angorele sunt atletice, rezistente si inteligente. Se spune despre ele ca sunt prietenoase, dar in realitate interactioneaza aproape exclusiv cu o singura persoana, pe care o aleg din proprie initiativa. De aceea credem ca proprietarul trebuie sa fie o fiinta horatata si concentrata – precum tine, draga Capricorn – astfel incat sa atraga simpatia acestor feline originare din Asia Mica. Angorele poseda o blana deosebita, matasoasa si frumoasa, cel mai frecvent de culoare alba, dar mai nou au aparut si in variante colorate. Ele se bucura in general de o stare de sanatate buna, insa destul de frecvent pot aparea la ele boli de inima. Angorele sufera de o boala ciudata: daca au un ochi albastru, atunci urechea de pe partea acelui ochi va fi surda. Daca amandoi ochii sunt albastri, atunci pisica va fi surda de ambele urechi. In pofida acestui fapt, ea poate trai o viata normala.
devon-rexDaca esti un Varsator si iti vei dori o pisica, aceasta va fi cel mai probabil un Devon Rex. Aceasta rasa este alintata sub denumirile “E.T. – pisica ” si “elfii din lumea pisicilor”. Se spune despre ele ca sunt maimute incarnate in blana de pisica. In mod cert, sunt foarte active, curioase si jucause. Vor aparea peste tot: te vor ajuta sa scrii, impingand pixul in directia intuita de ele; sa calci hainele, mototolindu-le pe cele care sunt gata deja; sa pregatesti mancarea, intrand in ea. Ce mai, sunt niste bufoni innascuti, niste “adezivi” cu patru labe. Daca majoritatea pisicilor din celelalte clase devin sfioase in prezenta vizitatorilor, pentru pisicile Devon Rex toata lumea face parte din cercul prietenilor apropiati, inclusiv cei pe care ii zaresc prima oara. Adora sa se joace de mici si vor ramane asa pe tot parcursul vietii. Cu putina indemanare invata chiar sa faca aport. La Devon nu exista riscul sa se plictiseasca. Aceste pisici se urca cu multa placere in poalele, capul si umerii stapanilor sau ai vizitatorilor. Foarte repede devin centrul atentiei – chiar un adevarat membru al familiei.
Rasa Devon Rex se bucura de o sanatate buna, nu necesita vreo ingrijire speciala.
RagdollTe-ai nascut cu Soarele in Pesti? Daca e asa, inseamna ca iti va placea o pisica Ragdoll. Ea iti va semana mult, fiind un animal bland, inzestrat cu o blana fina si pufoasa, precum sufletul tau. “Ragdoll” inseamna “papusa”: daca o iei in brate, ea sta nemiscata, exact ca o papusa, asigurandu-ti o perfecta stare de meditatie. Aceasta nemiscare se refera bineinteles doar la planul fizic: in cel psihic, pisica ta isi va asuma rolul de “soba calduroasa a sufletului tau”. Va trebui sa ai grija de un singur lucru: s-o ocrotesti de primejdii. Pisica Ragdoll este atat de meditativa incat poate ajunge oricand sub rotile unui automobil sau printre falcile unui caine fioros. Ragdoll nu stie ca exista pericole in planul fizic si se spune despre ea ca nu simte durerea… Ce poate fi mai potrivit zodiei Pesti? Este o pisica docila si foarte afectuoasa, intampinand exact nevoile tale sufletesti. Ochii ei albastri, exact ca oceanul care iti place atat de mult, te vor vraji intotdeauna.
Stiati ca in Orientul Indepartat exista “cafenele cu pisici” (cat café)? Acestea sunt foarte populare in Japonia, dar si in celelalte tari de pe coasta de vest a Pacificului. Intri, savurezi o cafea sau un ceai si intre timp admiri pisicile jucause. Japonezii intra in aceste localuri ca sa se relaxeze dupa munca si ca sa mai scape de impresia neplacuta a singuratatii. Cafenele cu pisici exista deja si in marile orase ale Europei: Paris, Londra, Viena, München, Torino sau Budapesta. Ar incapea si pe la noi, deoarece pot fi adevarate oaze in jungla urbana…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu