vineri, 30 august 2013

Procedeele Hatha Yoga in terapia naturala




Pentru a elimina starile chinuitoare de tensiune din corp, dar si de la nivelul mintii, este necesar ca o terapie posturala sa poata atinge cateva puncte esentiale: realizarea unei relaxari profunde a musculaturii contractate, inclusiv a acelor zone care sunt mentinute inconstient intr-o continua stare de tensiune; sa permita o stimulare adecvata si armonioasa atat a centrilor nervosi principali din corp, cat si a organelor vitale; sa genereze atitudini posturale noi, non-mecanice, de natura sa faca astfel ca insasi mintea si psihicul sa treaca intr-o noua stare, mai flexibila, diferita de monotonia si stereotipia care tind sa se instaleze in viata cotidiana.
Cum sunt atinse insa toate aceste deziderate ramanand nemiscati intr-o anumita pozitie? Acesta reprezinta unul dintre marile avantaje si totodata una dintre cheile secrete ale eficientei practicii yoga. Iata, in continuare, cateva dintre caracteristicile posturilor corporale yoghine, precum si efectele lor fiziologice:
 
Actiunea asupra musculaturii
 
Starea musculaturii pe perioada mentinerii unei asana este in mod fundamental diferita de orice alta situatie recunoscuta in viata curenta, fie ca este vorba de sport, gimnastica, munca sau chiar odihna. In mod obisnuit, oricare ar fi miscarea executata, ea este in mod necesar provocata prin contractia unuia sau mai multor muschi. De la somnul profund si pana la efortul cel mai intens, muschii oscileaza numai intre o relaxare profunda si o contractie maxima. Ori in Hatha Yoga - si doar in acest sistem - muschii sunt in mod sistematic si progresiv intinsi. Aceasta intindere este o caracteristica esentiala a pozitiilor corporale yoghine prin opozitie cu toate celelalte activitati fizice angrenate de noi. S-ar putea pune in mod firesc intrebarea: “ce sens are aceasta intindere a musculaturii?”.
Pentru majoritatea oamenilor, incluzand aici si sportivii, musculatura prezinta, pe diferite segmente, o constanta si puternica stare de contractie. Nu arareori muschii pot sa apara ca fiind rasuciti, tensionati; si in cazul persoanelor sedentare (in mod special) musculatura prea putin utilizata tinde sa se contracte. In cazul sportivilor sau a gimnastilor, musculatura poate deveni uneori foarte dura si in acelasi timp chiar rigida, impiedicand o deplina mobilitate articulara.
Prin intermediul exercitiilor yoghine, musculatura revine gradat la lungimea normala. Cum putem sti ca un muschi are sau nu lungimea normala? Foarte simplu: daca o articulatie nu are maximul de mobilitate fizica, datorita unei rezistente musculare, muschii sunt cei care nu au lungimea necesara (datorita contractiei si tensionarii). In consecinta, prin practica adecvata a posturilor yoga, articulatiile sunt gradat eliberate si se dobandeste o stare profunda de detensionare si mobilitate fizica. Din punct de vedere fiziologic, intinderea muschilor actioneaza puternic asupra receptorilor nervosi instalati in muschi si care sunt sensibili la modificarile de tensiune musculara. Pe cale reflexa, o intreaga serie de reactii benefice este provocata in organism prin intermediul acestor receptori nervosi. In plus, un muschi bine intins este aproape golit de sange. In timpul revenirii la normal, el se impregneaza cu sange proaspat fiind astfel regenerat intr-un mod unic.
 
Actiunea asupra coloanei vertebrale si sistemului nervos
 
Cu foarte rare exceptii, aproape toate posturile corporale yoghine actioneaza intr-o maniera specifica asupra coloanei vertebrale, prin flexii catre in fata, flexii catre in spate, rasuciri, declansand astfel reactii profunde la nivelul maduvei spinarii si al sistemului nervos simpatic. Orice flexie actioneaza puternic si fara nici un fel de pericole asupra maduvei, asupra radacinilor nervoase importante care parasesc coloana vertebrala in punctele de conjunctie a vertebrelor, cat si asupra lantului simpatic. Ca urmare a acestor efecte asupra sistemului nervos, chiar din fazele de inceput se poate experimenta o stare noua de flexibilitate marita a coloanei vertebrale, o modificare in bine a atitudinilor corporale inadecvate (indreptarea curburilor anormale ce sunt prezente tot mai frecvent in civilizatia moderna) si totodata un tonus nervos si psihic foarte mult amplificat. In traditia orientala se acorda o importanta cu totul aparte coloanei vertebrale, ea fiind denumita “axul vietii”. Intotdeauna fenomenele de imbatranire si degenerare fiziologica a fiintei umane au fost foarte strans legate de pierderea elasticitatii si a tonusului coloanei vertebrale. Prin actiunea complexa asupra acesteia, posturile corporale din Hatha Yoga determina o veritabila redobandire a tineretii. Longevitatea poate fi astfel in mod natural dobandita prin marirea flexibilitatii si tonifierea coloanei vertebrale.
 
Actiunea profunda asupra organelor interne
 
Miscarile pe care le realizam in mod normal, si chiar unele miscari bruste sau mai violente, nu exercita o actiune directa la nivelul viscerelor, intrucat acestea au reactii lente. Acest fapt a fost prevazut de inteligenta Naturii, caci ce s-ar intampla cu noi daca, aplecandu-ne in fata pentru a ridica un obiect de la sol, am declansa de fiecare data o reactie asupra intestinului, ficatului sau stomacului! Cum este atunci posibil ca terapia posturala sa determine efecte benefice asupra organelor interne? Raspunsul este imobilitatea. Daca imobilizam corpul intr-o pozitie corporala adecvata actionand astfel asupra unei radacini nervoase legate de un anumit organ sau grupa de organe, dupa un timp de avertisment (sau intarziere la reactie) de ordinul mai multor secunde se va produce o reactie asupra organului respectiv. Cu cat starea de imobilitate se va prelungi, cu atat actiunea specifica asupra anumitor organe va fi mai intensa si durabila, fapt care se realizeaza sistematic in cazul pozitiilor corporale din Hatha Yoga. Aceasta forma de stimulare pe cale reflexa a organelor interne este (cu exceptia catorva contraindicatii la unele posturi corporale) intotdeauna benefica si are rolul unui veritabil remediu natural perfect potrivit persoanei in cauza, lipsit de orice fel de efecte secundare. Imobilitatea intr-o postura corporala adecvata este metoda - singura de altfel – care permite sa se actioneze profund asupra viscerelor. Practicantii avansati in Hatha Yoga raman nemiscati pentru perioade uneori foarte lungi de timp in aceste posturi vindecatoare si reechilibrante. 
 
Actiunea asupra circulatiei sanguine si limfatice
 
Un alt fenomen amplu determinat de atitudinile posturale yoghine este modificarea profunda a circulatiei sanguine si limfatice. Fiecare postura modifica circulatia sanguina in mod principal prin gravitatie. In fiecare postura, sangele este directionat in mod precis catre anumite organe vitale pe care atunci le va iriga si hrani in mod preponderent. Datorita pozitiilor obisnuite pe care le adoptam in viata de zi cu zi, sangele are tendinta sa se acumuleze in special in partile inferioare ale corpului. Prin mentinerea pentru o perioada mai lunga de timp a unor posturi cum sunt cele inversate (cele care plaseaza capul mai jos decat restul trunchiului), fluxul sanguin este inversat, creierul si zona superioara a trunchiului fiind atunci irigate in mod predominant. Din numarul mare de posturi corporale cunoscute in mod traditional in Hatha Yoga (cele mai frecvent utilizate sunt in numar de 84) se poate selecta la un moment dat exact acea pozitie care hraneste, energizeaza si stimuleaza cel mai mult un anumit organ sau zona corporala care atunci are cea mai mare nevoie de aceasta. Aceste efecte fiziologice determinate de modificarea circulatiei sanguine sunt completate de modificari semnificative ale circulatiei limfatice. 
 
Actiunea asupra mintii si emotiilor
  
Asa cum prezentam la inceput, starile emotionale sunt aproape fara exceptie regasite in expresia noastra corporala, in starea de tensiune sau relaxare de la nivelul musculaturii sau a diferitelor organe. Prin adoptarea unei posturi se modifica foarte mult si starea launtrica a fiintei umane. Capacitati exceptionale se pot dezvolta, in timp, pe o cale perfect naturala prin intermediul adoptarii constiente a unor posturi. Imaginile alaturate sunt ilustrative in acest sens.
Actiunea asupra sistemului bioenergetic al fiintei
Aceasta actiune constituie aspectul cel mai delicat si mai misterios al acestei terapii. Prin terapia posturala pot fi vindecate chiar boli necrutatoare, mentionand scleroza in placi, cancerul, bolile auto-imune si altele. Taina vindecarii acestor boli este actiunea posturilor corporale, atunci cand sunt insotite de o stare de relaxare si concentrare adecvata, asupra finelor energii care in realitate hranesc si dirijeaza toate procesele vitale. Existenta acestor campuri de energie care insotesc toate formele de viata a fost demonstrata de mai bine de 60 de ani prin fotografie Kirlian si, ulterior, prin numeroase experimente de laborator care pun in evidenta transmiterea informatiei in intreaga lume vie pe alte cai, invizibile. Din motive insa lese de banuit (economice, militare, politice) se refuza recunoasterea oficiala a acestei “anatomii subtile” a viului. Prin terapia posturala veti avea sansa de a experimenta direct existenta acestui sistem bioenergetic, prin a carui modificare benefica se poate ajunge la o stare de armonie a intregii fiinte, pe toate planurile sale: fizic, mental, spiritual.
 

Afectiuni ce pot fi tratate prin intermediul posturilor Hatha Yoga

 

Terapiile bazate pe procedee Hatha Yoga au patruns in ziua de astazi (mai ales in Occident) in foarte multe domenii ale vietii – de la antrenamentele astronautilor si pilotilor, la bazele de tratament cu terapii intensive de recuperare, dar si in viata particulara ca mijloc de mentinere sau redobandire a sanatatii. De-a lungul timpului au fost inregistrate mii de cazuri de vindecari uimitoare, domeniul de aplicatii terapeutice ale terapiei posturale fiind practic nelimitat, mai ales in cazul utilizarii, in paralel, a metodelor terapeutice specifice dietoterapiei si fitoterapiei. Prezentam in continuare o lista cu cateva dintre afectiunile care pot fi eliminate cu ajutorul acestei terapii holistice:
- Leuconevraxita (scleroza in placi, scleroza multipla),
- Cancer, leucemie, tumori benigne
- Boli cardiovasculare cronice
- Reumatism, afectiuni articulare, sciatica, spondilita anchilozanta, scolioza
- Obezitate, diabet, guta, imbatranire prematura
- Ulcer gastric, afectiuni hepatice
- Nevroza, stres, oboseala accentuata, tulburari de vedere, dezechilibre endocrine,
- Disfunctii sexuale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu