joi, 5 decembrie 2013

Paramahansa Yogananda despre importanta practicii Yoga

.............................................................................................................................................
py prayerO adeptă a unui alt sistem spiritual a obiectat în privinţa practicilor Yoga, spunând că acestea o distrag de la practica sa devoţională.
“”Eu doresc să fiu doar îndrăgostită de Dumnezeu”, a spus ea. “A utiliza tehnici ca să-L descopăr îmi repugnă, mi se pare foarte mecanic”.
“Este minunat să fii îndrăgostit de Dumnezeu- a aprobat maestrul – dar este o greşeală să crezi că practica Yoga autentică implică mecanicism. Pe calea spirituală o superemotivitate este un obstacol. Dacă nu vei înceta să mai sufli în lumânare, cum îi vi permite să ardă? La fel, dacă nu vei urmări să-ţi ordonezi sentimentele, vei ajunge intoxicat emoţional şi atunci cum vei putea să experimentezi starea mult mai profundă de “intoxicare” cu beatitudine divină? Dumnezeu nu vine niciodată dacă-L chemăm într-o stare de dezordine interioară, de haos mental. Esenţa Sa adevărată este liniştea, tăcerea; El vorbeşte sufletului în tăcere.
Cu aceasta nu vreau să spun că este rău să plângi după Dumnezeu, să verşi lacrimi de dragoste pentru El, dar adeseori, un sentiment intens, exprimat prea arzător, se epuizează repede. Dupa ce ai cântat pentru Cel prea iubit şi ai plâns, rugându-L sa vină , este important să-ţi controlezi sentimentele şi să le sublimezi, pentru a atinge liniştea comuniunii interioare profunde.
Sentimentele exprimate în momentul în care inima este agitată sunt asemănătoare unei furtuni într-un degetar. Dacă vei ţine mugurul devoţiunii prea strâns, el nu-şi va putea deschide petalele pentru a primi razele de soare ale iubirii divine. Doar atunci când îţi vei calma sentimentele inimii vei putea primi îmbrăţişarea Infinitului.
Reflectează un moment: după ce strigi o persoană nu este normal să taci şi să aştepţi un răspuns? După ce te-ai rugat şi ai cântat numele lui Dumnezeu, de ce să nu aştepţi, în tăcere, răspunsul Său, în inima ta? Meditaţia corespunde exact acestei faze de ascultare. Pentru aceasta este necesar să devii receptiv interior la răspunsul Său tăcut.
Esenţa sistemului Yoga este tăcerea şi receptivitatea, pe care practica unui anumit numar de tehnici o induce minţii; astfel că este bine să fii îndrăgostit de Dumnezeu, dar, din ce în ce mai mult fii atent la iubirea pe care El ţi-o dăruie. Nu te intoxica cu propriile tale sentimente, ci cu extazul pe care-l percepi în urma comuniunii cu El.”
~ Paramahansa Yogananda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu