luni, 14 aprilie 2014

Pasi de urmat pentru a medita

1. Pregătirea

Pentru meditatie este important ca corpul sa fie spalat si sa purtati haine cat mai largi si confortabile.


2. Locaţia şi împrejurimile

Primul lucru care trebuie facut este sa alegeti o camera din casa voastra pentru practica meditatiei. Poate fi dormitorul, sufrageria sau camera de oaspeti. Tineti minte ca aceasta camera trebuie folosita doar pentru exercitiul vostru spiritual, asa ca puteti sa o considerati camera de lucru spiritual. Lucrul esential pe care trebuie sa-l pastrati in minte este ca acesta este un loc rezervat relaxarii si lucrului cu voi insiva. Puteti alege o zona din camera in care sa meditati fara a fi intrerupti, unde este foarte putin sau chiar niciun zgomot din afara.

Inainte de a incepe, inchideti toate telefoanele, robotii telefonici si telefoanele portabile cu semnal luminos. Inchideti tot ce v-ar putea distrage sau deranja.

Daca vreti, puteti aprinde esente parfumate sau sa puneti o vaza cu flori proaspete in camera. Puteti pune sa cante o muzica blanda si relaxanta, dar nimic care sa fie zbuciumat sau zgomotos. Acestea sunt cateva lucruri care va pot ajuta sa va concentrati catre interior.

3. Postura

Puteti alege sa stati pe dusumea, daca va este confortabil, sau intr-un scaun cu spatar drept, ce poate fi mai comod. Indiferent ce alegeti, este important sa aveti coloana vertebrala dreapta, ca si cum ar fi trasa de o coarda din varful capului.

In felul acesta, energiile pot sa curga libere mai usor in sus si in jos pe coloana.

Daca stati pe un scaun, picioarele ar trebuie sa nu fie incrucisate, si asezate direct pe podea, iar mainile trebuie sa stea pe coapse, cu palmele in sus. Daca stati asezati pe dusumea, indoiti-va picioarele intr-o postura yoga, cu genunchii pe dusumea si palmele in sus, pe coapse.


Pe podea se sta cu picioarele încrucişate (lotus) sau sub şezut (seiza); cu spatele drept; cu mâna dreaptă în palma celei stângi, arătând spre cer; cu cele două degete mari atingându-se la vârf.

Alte pozitii de meditati si cele prezentate le gasiti aici link


4. Începerea meditaţiei - respiratia

Odata ce v-ati gasit pozitia, concentrati-va asupra respiratiei. Acesta este un element vital in meditatie. Atunci cand incepeti pentru prima data, s-ar putea sa va ia ceva efort si timp pana sa intrati in ritm. Acest lucru este adevarat pentru orice, dar chiar mai mult in cazul meditatiei. Dupa ceva practica, nici macar nu veti mai baga in seama respiratia; ea va decurge automat de la sine, asa cum trebuie. Cheia este sa respiram incet, relaxat, profund, din zona de mijloc a corpului, nu cu respiratii rapide si superficiale.
Atunci cand incepeti sa respirati, inchideti ochii. Ganditi-va la respiratia voastra ca fiind totul, caci fara ea nu ati putea sa traiti. Incepeti sa inspirati incet, pe nas. Pe masura ce deveniti tot mai relaxat, vizualizati fiecare parte a corpului si eliberati orice stres pe care il tineti acolo. Puteti face acest lucru strangand si relaxand cate o zona, eliberand astfel stresul.- aceasta practica este pentru incepatori si pentru momentele in care suntem foarte incordati atat fizic cat si psihic.

Dupa aceea deschideti ochii si intrati in starea de meditat. Daca aveti cu cine medita meditatia se face ochi in ochi, daca nu aveti cu cine sa meditati uitativa pe peretele gol, unde nu este nici un tablou sau desen, sau in oglinda.

Mintea nu se poate concentra asupra meditatie datorită durerii cauzate de poziţia de meditare; zgomotul de fond întrerupe meditaţia; lipsa voinţei de a face meditaţie zilnic, etc.
Insa nu va lasati, totul se optine prin rabdare si practica.
Apoi eliminati orice gând va trece, puneti intrebarea: " ma ajuta acest gand" - daca nu, te rog frumos sa ma lasi sa meditez.
Mintea este purificată iar rezultatul este o profunzime a gândirii care va ajuta practicantul în rezolvarea problemelor.

5. Muzica

Alegeti o melodie fara cuvinte care sa se repete. Muzica ajuta pentru a curge cu melodia si a va conecta cu Sinele vostru superior. Muzica  care o recomand este cea new age, trace, transcedentala.

6. Practica zilnică
Pentru inceput va recomnd sa faceti meditatii zilnice de 10-15 minute pentru începători; sesiuni zilnice multiple de până la o oră, sau chiar mai mult.
Apoi ve-ti putea sta in pozitie 30 minute pana la o ora.

Va invit sa cititi despre beneficiile meditatiei de zi cu zi - link
Un articol Cum sa Meditezi: Practica meditatiei si eliberarea spontana - link

Inainte de a va pune in pozitia de meditat va invit sa faceti semnul Namate sau mana pe inima, aici gasiti semnificatia acestui gest - link






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu