joi, 22 noiembrie 2012

HATHA YOGA

„Pentru cel care o practică, HATHA YOGA este un veritabil dar divin care favorizează succesul în toate direcţiile.” SWAMI SIVANANDA

          Primele 4 etape ale sistemului Yoga expus de Patanjali, în Yoga Sutras (1. YAMA (Cod socio-moral), 2. NIYAMA (Cod personal), 3. ASANAS (Atitudini corporale- Posturi), 4. PRANAYAMA (Controlul Suflului subtil –Prana), formează HATHA YOGA.  Această formă de yoga riscă astăzi, datorită ignoranţei, să-şi piardă adevărata sa semnificaţie şi spiritul său autentic. Oprindu-se la aparenţe, mulţi nu văd în posturile din HATHA YOGA (ASANA-e) decât o gimnastică a corpului fizic, o simplă practică igenică, o super cultură fizică, o tehnică de îmbunătăţire a sănătăţi ce permite imunizarea corpului împotriva bolilor şi conservarea tinereţii sale: ESENŢA ESTE CONFUNDATĂ CU EFECTELE SALE.
          Cei care practică HATHA YOGA au posibilitatea de a-şi studia interior corpul (nu exterior aşa cum fac astăzi fiziologii şi biologi), de a-l înţelege, de a-l pătrunde cu conştiinţa şi de a-şi da seama că el este compus din structuri fiziologice mult mai subtile asupra cărora vor acţiona în mod direct pentru a le armoniza până la perfecţiune. Pentru cei care practică HATHA YOG corpul fizic va avea o cu totul altă valoare, el va fi „repus în drepturile sale” şi va fi considerat un punct privilegiat al cosmosului, în care se produce creaţia şi în care spiritul modelează materia pentru a acţiona prin ea. Pentru ei corpul fizic este, ceea ce de fapt el este, materie transmutată, înviată, pătrunsă de Absolut, de o complexitate incredibilă. pentru cei care practică HATHA YOGAi corpul fizic nu va mai fi ceva grosier, legat de pământ, limitat în forţe şi posibilităţi. El va avea forma dorită, forţa şi rezistenţa de care avem nevoie pentru a putea trece să practicăm următoarele 4 etape ale sistemului Yoga (5. PRATYAHARA (Retragerea Simţurilor), 6. DHARANA (Concentrarea), 7. DHYANA (Meditaţia), 8. SAMADHI (Super conştiinţa sau extazul)), care formează RAJA YOGA, şi astfel să trăim experienţa totală a vieţii, să ne îndeplinim adevăratul nostru destin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu