vineri, 3 ianuarie 2014

Astrele in ianuarie 2014

astrele-ian14
Foto: Staff Sgt. Matthew Winstead, www.army.mil
De unde pana unde merg planetele in luna ianuarie 2014:

Soarele: pe 1 ianuarie se afla in Capricorn, in 20 ianuarie intra in zodia Varsatorului

La fiecare inceput si sfarsit de an, Soarele se afla in Capricorn. Astrul central al sistemului nostru solar amplifica mesajul acestei zodii, un mesaj pe care probabil britanicii il inteleg cel mai bine: este vorba despre bucuria de a fi util, de a lasa o urma vizibila in periplul nostru pe Pamant. Si, nu putem decat sa salutam hotararea Intelepciunii Cosmice, aceea de a trimite Soarele in Capricorn cu aproximativ 10 zile inainte. Trebuie sa admitem ca ar fi dureros ca finalul de an sa coincida cu ultimul grad din Sagetator. Pe 1 ianuarie, ne-am simti exact ca si Garfield. Cunoastem cu totii acel sentiment specific de “vid” de pe 1 ianuarie: simtim ca trebuie sa incepem ceva nou si inca nu stim exact ce. Ne urnim cam greu, dar este bine ca am exersat deja de 10 zile Capricornul. Spunem “Toate panzele sus!”, cel putin mental, si ne dam jos din pat. Stim ca trebuie sa exploatam talentele noastre la maximum: perioada in care Soarele trece prin Capricorn este una de investit, de semanat. Ne investim pe noi insine si ne semanam tot pe noi insine. Promitem noua insine cate ceva, de ziua anului nou, sau nu, este de asteptat sa incepem anul nou in verva. Mai ales ca Soarele va fi dinamizat de catre prezenta planetelor Luna, Mercur si Pluton, aflate in aceeasi zona, respectiv de cuadraturile primite de la Marte si Uranus. Toate aceste planete formeaza pe cer un imens careu in T. Despre ce ne vorbeste aceasta configuratie? In timp ce Marte si Uranus se cearta despre eterna intrebare: “eu sau tu?”, conglomeratul planetelor stranse in jurul Soarelui propun solutia “hai sa construim ceva impreuna”. Pana la “impreuna” pot aparea niste tunete si fulgere printre stelute si artificii, dar aproximativ acesta este scopul spiritual al acestui careu in T.
In primele zece zile ale anului nou, Soarele va activa un alt careu in T. De aceasta data, el va intra in hora cu Jupiter si cu Marte. Despre ce este vorba? Tensiunea dintre Rac si Capricorn actualizeaza eterna intrebare: cat timp sa aloc serviciului/muncii/hobby-urilor mele si cat timp ramane pentru cei dragi? Solutia care pare cea mai la indemana la acest inceput de an, este simbolizata de Marte. Ne putem gandi la Alexandru cel Mare si la simplitatea taierii nodului gordian. Marte in Balanta poate fi acea forta care pastrand caldura domiciliului lui Venus, se foloseste de arma simplitatii si fermitatii, punand apa limpede in pahare.
In a doua parte a celei de a doua saptamani din ianuarie, Soarele iese din zona tensionata, stabilind o conjunctie cu Venus retrograda si trasand un sextil spre Saturn. Astfel, apreciem ca al doilea sfarsit de saptamana din anul nou va excela prin stabilitatea emotiilor, prin liniste si pace sufleteasca. Este posibil sa comunicam mai putin, dar sa fim creativi si sa ne dedicam unor activitati utile. Daca avem ceva de mesterit in atelier sau pur si simplu de pus in ordine un segment al spatiului unde traim: acum este momentul.
Pana la sfarsitul lunii ianuarie, Soarele nu stabileste alte colaborari durabile si semnificative. In ultimele zile din ianuarie, el incepe sa colaboreze cu Uranus. Cele doua planete stabilesc un fel de receptie mutuala, ajutandu-se reciproc. Astfel, este de asteptat ca sfarsitul lunii ianuarie sa fie efervescent, creativ si vesel. Este probabil sa comunicam mult si eficient, sa alocam timp pentru prietenii nostri …si pentru noi insine. Sa curga berea, deci!

Luna: in data de 1 ianuarie se afla in Capricorn, pe 2 ianuarie intra in Varsator, pe 4 ianuarie in Pesti, pe 6 ianuarie in Berbec, pe 9 ianuarie in Taur, pe 11 ianuarie in Gemeni, pe 14 ianuarie Rac, pe 16 ianuarie in Leu, pe 19 ianuarie in Fecioara, pe 21 ianuarie in Balanta, pe 23 ianuarie intra in Scorpion, pe 26 ianuarie în Sagetator, pe 28 ianuarie se reintoarce în Capricorn, iar pe 30 ianuarie în Varsator.

Mercur: pe 1 ianuarie se afla in Capricorn, in 11 ianuarie intra in zodia Varsatorului, in ultima zi a lunii facandu-si ingresul in Pesti

Atata timp cat se afla in Capricorn, Mercur ne indeamna la simplitate si obiectivitate in gandire. La logica si la rabdare. Probabil nu este vremea declaratiilor de dragoste si nici a filozofiilor menite sa salveze lumea.
Sa fie aici o mica poveste care ilustreaza simbolismul periplului lui Mercur in Capricorn. Intamplarea este relatata de un prieten de-al meu:
“Ieri ma aflam la antrenamentul de zumba si deodata instructoarea exclama:
- Exersati, exersati la abdomene, fiindca grasimea nu doare!
Imi venea sa arunc toate cartile de Osho si Coelho pe care le citisem in ultima vreme. Acestia vorbesc despre teorie. Iar doar cu teorie nu ajungem nicaieri. Hai sa facem ceva concret!”
Asa ne spune si Mercur, din Capricorn: “hai sa facem ceva concret!”
Cu alte cuvinte: “hai sa traim offline, hai sa infaptuim in practica ideile la care ne-am gandit in ultima vreme”.
Ei, da: offline inseamna si schi si sanie si patinaj, nu numai munca :)
Numa’ sa fie cu oxigen, cu sudoare, cu simplitate si cu autenticitate.
Mercur se muta in Varsator pe 11 ianuarie dupa ora 23:00, deci vom putea simti cu adevarat briza lui abia duminica, 12 ianuarie. Ce inseamna trecerea de la Capricorn la Varsator? Ambele zodii fiind guvernate de Saturn, putem afirma ca ambele sunt niste ingineri. Inginerul-Capricorn actioneaza pentru economisirea energiei umane, prin transferarea sa din zona muncii fizice in cea a creativitatii intelectuale. Inginerul-Capricorn este impulsionat inca de stresul indus de dificultatile planului fizic. Inginerul-Varsator este degrevat de acest stres. El este un inginer cu o minte zburatoare, fiind convins ca planul fizic nu mai poate constitui o piedica mult prea grea. Ei bine, in dimineata zilei de 12 decembrie, este de asteptat ca acest inginer-zburator sa se trezeasca in interiorul nostru.
Deodata, atmosfera generala va tinde sa se degajeze. Vom renunta probabil la rigiditate si la conceptele prefabricate.
De fapt, Mercur in Varsator ne ajuta sa vedem lumea cu alti ochi. Pentru a exemplifica, sa ne amintim de acel Sfant Parinte care s-a retras in desert in cautarea lui Dumnezeu. El a stat acolo ani de zile, fara sa observe vreo schimbare semnificativa. Si deodata, Dumnezeu i s-a aratat. A se citi: deodata i s-au deschis ochii si a observat splendoarea lumii care il inconjura. Si atunci l-a intrebat de Dumnezeu: “unde ai fost? Divinitatea i-a raspuns: “Eu eram aici, doar ca tu nu m-ai observat.”
Pana la sfarsitul lunii, gandurile noastre vor putea zbura din nou. Este posibil sa ne vina idei stralucite, unele aplicabile in practica imediat, altele intr-un viitor mai indepartat. Este posibil sa respiram un aer de spiritualitate, sa ne gandim sintetic, cuprinzand o arie larga a ideilor, observand conexiuni care altadata nu ne-au sarit in ochi.
Mercur va trece in Pesti in dupa-amiaza ultimei zile din ianuarie, deci efectul acestui ingres va putea fi resimtit cu adevarat abia in februarie.
Dintre colaborarile lui Mercur, remarcam la inceputul anului conjunctia cu Soarele, Luna si Pluton, respectiv cuadratura primita de la Marte si opozitia trasata spre Jupiter. Este posibil ca in primele zile ale anului nou sa fim asaltati de ganduri numeroase – poate atat de numeroase incat se vor bloca reciproc, ca atunci cand doi oameni incearca sa intre simultan pe aceeasi usa. Este posibil sa apara o stare de nervozitate si irascibilitate. Va fi recomandabil, deci, sa includem niste pauze in programul nostru – niste pauze in care sa ne adunam si sa punem ordine printre gandurile care tind sa circule haotic.
Intre 15 si 19 ianuarie, Mercur va trasa un sextil spre Uranus. Este de asteptat ca in aceste zile sa fim mai inventivi decat de obicei si sa gasim mai usor solutii pentru problemele cotidiene cu care ne confruntam. Este de asteptat sa fim vizitati de ganduri bune si foarte bune. Intelectul va functiona probabil la cote inalte, deci activitatile care implica gandire si comunicare, promit sa functioneze de la foarte bine in sus.
In ultimele aproximativ 10 zile ale lunii, Mercur va beneficia de influente complexe: va primi in acelasi timp un trigon de la Marte si o cuadratura de la Saturn. Este probabil sa beneficiem de idei bune, dar sa ne lovim de dificultati mari in ceea ce priveste realizarea acestora in practica. Este posibil sa fim plini de entuziasm datorita gandurilor accesate, dar sa nu beneficiem de sustinere din partea celorlalti. In acest caz, este recomandabil sa depunem proiectele noastre la cutie si sa le scoatem intr-un moment mai favorabil.

Venus: pe 1 ianuarie se afla in Capricorn si ramane in acest semn pe tot parcursul lunii, in mers retrograd

Mersul retrograd al lui Venus poate suna inspaimantator. Haideti sa ne gandim altfel: dupa ce alergam un maraton, este nevoie sa ne odihnim. Mersul retrograd este un astfel de moment de odihna. “Este nevoie de odihna, in ceea ce priveste iubirea?” – ne putem intreba. Mersul retrograd inseamna, inainte de toate “o altfel de abordare”. Asadar, nu este vorba despre “odihna”, ci despre “altfel”. Venus in Capricorn inseamna reintoarcere la radacini, la non-verbal, la simplitate si autenticitate. Am fost de prea multe ori in club si este vremea sa ne ducem si in parc. Am fost de prea multe ori la concert si este vremea sa ne ducem si pe o partie de schi.
La inceputul secolului XXI, viata pe Pamant tinde sa sufere si din cauza unor drame create artificial. Evident, exista si probleme reale, dar multe dificultati exista doar in mintea noastra. Focul redus al sentimentelor, “desenat” de catre mersul retrograd al lui Venus, este menit tocmai pentru a imblanzi “balaurii” din interiorul nostru. Venus se va reintoarce in mers direct in ultima zi a lunii ianuarie. Pana atunci, vom sta pe malul râului imaginar al sentimentelor noastre, asteptand ca “mâlul” – amintirea emotiilor noastre dizarmonice din ultima vreme – sa se sedimenteze.
Luna ianuarie este destinata sa ne hranim din punct de vedere sentimental, de exemplu, cu ajutorul artei. Poate n-am mai citit o carte buna de multa vreme, sau poate a venit vremea sa vizionam cateva filme mai deosebite. Toate acestea pot constitui prilejuri de a ne afla in dulcea clipa a singuratatii, de a ne recupera energiile pierdute.
La inceputul anului 2014, Venus nu va colabora cu celelalte planete. Ea va forma o conjunctie mai intai cu Mercur si dupa aceea cu Soarele, in cea de a doua saptamana din luna ianuarie. Drept urmare, este de asteptat ca intre 6 si 10 ianuarie sa beneficiem de o armonie placuta intre ganduri si sentimente. Vom reusi probabil sa comunicam deopotriva eficient si placut.
Tot in a doua saptamana din noul an, Venus se va bucura de un sextil trimis de catre Saturn. Conform naturii acestui aspect si a semnelor implicate, este de asteptat sa avem prilejul de a discuta deschis despre niste subiecte dificile, cu cei apropiati. Clarificarea acestora promite sa aduca linistea mult ravnita in sufletul nostru. In aceasta parte a lunii, astrele vor lucra la stabilizarea vietii noastre sentimentale.
In saptamana care incepe in data de 13 ianuarie, lucrurile vor tinde sa se complice in viata sentimentala. Venus si Marte vor forma o cuadratura, ceea ce poate induce tensiuni in sfera relationala. Venus fiind in semnul de exaltare al lui Marte, respectiv Marte in domiciliul lui Venus, putem deduce ca posibila sursa a acestor tensiuni este inversarea rolurilor masculine si feminine. Cele doua planete ne atrag atentia asupra faptului ca femeile tind sa devina prea masculine, respectiv barbatii prea feminini. Pentru a dizolva tensiunile este nevoie de restabilirea rolurilor fiecaruia.
In a doua parte a lunii ianuarie, Venus se va afla in opozitie cu Jupiter. Cand cele doua benefice se afla intr-un aspect tensionat, in fiintele umane tind sa iasa la suprafata insusirile negative simbolizate de ele: posesivitatea, gelozia, egoismul, ingustimea de spirit, etc. Pentru a ridica vibratiile lor, a venit vremea sa utilizam armele specifice celor doua planete: arta, rugaciunea. Sa retinem deci ca a doua parte a lunii ianuarie este o perioada in care astrele ne sugereaza sa “investim”: sa depunem eforturi pentru bunul mers al lucrurilor.
Colac peste pupaza, in ultimele 10 zile ale lunii, tensiunea opozitiei dintre Venus si Jupiter va creste odata cu formarea conjunctiei dintre Venus si Pluton. Este posibil sa fim tentati sa gustam din vibratiile joase ale iubirii. Exista un proverb budist: “Nu incerca sa obtii o fericire mai mare decat cea pe care o ai deja”, care poate reveni in actualitate, tocmai conform simbolismului lui Pluton. Ceea ce in crestinism este definit ca “iad” este un simplu “mai mult decat este necesar”, in termeni astrologici. Cumpatarea si starea de a fi multumit cu ceea ce avem – iata cheile posibile de care vom avea nevoie in a doua parte a lunii.

Marte: pe 1 ianuarie se afla in Balanta si ramane in acest semn pe tot parcursul lunii

Faptul ca Marte se afla intr-un semn de exil poate suna iarasi inspaimantator, dar – Intelepciunea Cosmica stie precis de ce l-a pus acolo, tocmai acum. Marte in Balanta poate insemna intr-adevar o frana in tot ceea ce inseamna initiativa si dezvoltare. Este posibil ca toate activitatile sa se desfasoare intr-un ritm mai incet decat de obicei. Dar, cum fiecare moneda are doua fete, care este latura pozitiva a periplului lui Marte in Balanta? In primul rand, este de asteptat sa sarbatorim mai mult. Ce vom sarbatori? Intotdeauna avem ceva de sarbatorit: de exemplu, pur si simplu, existenta. Vom contientiza probabil ca insusi faptul ca traim este o adevarata sarbatoare. Da, este posibil ca in urmatoarele luni de zile atmosfera generala pe planeta noastre sa se apropie de stilul de trai mediteranian. Sau, de stilul de trai zen-budist. Alegerea apartine fiecaruia. Balanta corespunde momentului in care am strans recolta si nu mai este altceva de facut decat s-o sarbatorim. Corespunde si orelor serii, cand ne intoarcem de la camp sau de la locul de munca, cu bucuria lucrului bine efectuat, in suflet. Inteligenta Cosmica se gandeste ca probabil ne-am zbatut prea mult in ultima vreme si este vremea sa mai reducem turatia motoarelor. Inteligenta Cosmica se gandeste ca a venit vremea sa efectuam totul – atat munca, cat si sarbatorile – cu bucurie adevarata.
La inceputul lunii ianuarie, misiunea lui Marte in Balanta nu va fi prea usoara. Aceasta se va lovi de rezistenta planetelor aflate in Capricorn – Soarele, Mercur, Luna si Pluton – care sunt motivate de dorinta de a fi utili, pornite pe fagasul creativitatii. Marte doreste sa ne spuna: “bucurati-va de fiecare clipa a existentei, si nu va multumiti sa bifati doar ceea ce aveti de facut”.
Marte va trebui sa tina piept si avalansei pornite de catre Uranus, din zodia Berbecului. Conform naturii sale, acestei planete ii place sa produca schimbari. Uneori, doar de dragul schimbarii. Marte aflat in Balanta va avea sarcina de a mentine echilibrul: de vegheat ca schimbarile care se efectueaza sa fie acelea care sunt intr-adevar necesare. De asemenea, tot Marte va avea sarcina sa pastreze sufletul celor implicati in stare cat mai intacta.
Marte va avea de infruntat si cuadratura primita de la Jupiter. Aspectul tensionat dintre cele doua planete tinde sa ne disperseze energiile spre mii de directii. Este imperativ necesar sa alegem acele cai pe care putem evolua in siguranta si sa evitam riscurile exagerate. Tentatia de a ne depasi limitele este ridicata, dar atata timp cat exista aceasta cuadratura este mai bine sa ne respectam limitele.

Jupiter: pe 1 ianuarie se afla in Rac si ramane in acest semn pe tot parcursul lunii, in mers retrograd

Apreciem ca principala misiune a lui Jupiter in Rac este dezvoltarea intuitiei noastre. Conditia ca intuitia sa functioneze bine este sinceritatea fata de propria persoana: Jupiter fiind retrograd, inseamna ca mai avem de exersat la ea. De asemenea, printre scopurile sale se afla si dezvoltarea autenticitatii sentimentelor noastre si protejarea familiilor. Fiind in semnul sau de exaltare, Jupiter ne invata sa privim spre viitor cu mai multa incredere si cu mai mult optimism.

Saturn: pe 1 ianuarie se afla in Scorpion si ramane in acest semn pe tot parcursul lunii

Scorpionul simbolizeaza “pivnita” fiintei noastre, iar Saturn este muncitorul imbracat in salopeta care este dispus sa coboare acolo si sa faca ordine si curatenie. De fapt, asta facem de un an si aproximativ trei luni de zile, mai mult sau mai putin constient. Ne aflam probabil dincolo de infruntarea cu temerile noastre. Probabil am inregistrat atat victorii, cat si infrangeri, in aceste batalii, dar avem speranta ca vom reusi sa ne adjudecam victoria finala.
Saturn in Scorpion este un fel de “El Camino”: ne luptam cu epuizarea, cu singuratatea si cu ispitele noastre. Conform naturii sale, Saturn ne supune la teste, dar putem considera ca ne aflam la un antrenament in care ne dezvoltam calitatile simbolizate de Scorpion: capacitatea de regenerare, curajul, tenacitatea si rezistenta.
Scopul spiritual al lui Saturn este sa ne invete renuntarea la superficialitate si pregatirea fiintei noastre pentru o viata profunda, traita din plin.

Uranus: pe 1 ianuarie se afla in Berbec si ramane in acest semn pe tot parcursul lunii

In semnul exaltarii Soarelui, lucrarea spirituala a lui Uranus se refera la dezvoltarea noastra personala. Sub actiunea lui, efectuam pasi spre autocunoastere. Uranus nu ne supune la teste, cum procedeaza Saturn, ci are un alt stil: el obisnuieste sa ne puna in situatii din care nu putem iesi decat cu arma inventivitatii. Ne putem gandi ca ne aflam intr-un laborator imens, la o ora de chimie spirituala si efectuam niste experimente. Diferenta dintre acestea fata de ora de chimie obisnuita este aceea ca … intram si noi insine in eprubeta.
Uranus in Berbec este copilul cu ochii stralucitori care intra prima oara pe un teren de joaca nou-nout. Ne dam seama ca poate pana acum am luat viata prea in serios si ca ar fi cazul sa revenim la atitudinea micului copil care se bucura de viata.
Pe tot parcursul lunii ianuarie, Uranus va fi dinamizat de cuadratura primita de la Pluton. Lupta dintre trecut si viitor continua. Trecutul hraneste inima si ne ofera confort sufletesc. Ne odihnim in el. Viitorul este incomod: presupune risc si explorare, infruntarea dificultatilor, necesitatea de a ne misca mai repede decat propria noastra umbra. Cuadratura dintre cele doua planete ne atentioneaza ca nu putem fi concomitent pe santier si acasa, insa este necesar sa armonizam omul imbracat in salopeta cu cel relaxat in fotoliul de acasa. Ne aflam in continuare intr-o perioada este destinata pentru a cizela trecerile dintre diferitele ipostaze ale fiintei noastre.

Neptun: pe 1 ianuarie se afla in Pesti si ramane in acest semn pe tot parcursul lunii

Neptun se afla in domiciliul sau si ne ajuta sa dezvoltam capacitatile noastre extra-senzoriale. Energiile sale vor lucra pentru imbunatatirea intuitiei, compasiunii, empatiei, clarviziunii si imaginatiei noastre. Scopul lui spiritual este realizarea unei conexiuni de banda larga si de mare viteza, intre oameni si Dumnezeu.

Pluton: pe 1 ianuarie se afla in Capricorn si ramane in acest semn pe tot parcursul lunii

Pluton se afla in continuare in Capricorn, in mers direct. Din domiciliul lui Saturn, octava superioara a lui Marte vine spre noi cu indemnul de a ne concretiza planurile. “Activati-va, lucrati, puneti in practica visele voastre!” – acesta este mesajul sau actual.
Pe principiul actiunii si reactiunii, lucrand in planul fizic, vom beneficia de reactia benefica a acestuia – la fel cum doua cutite se ascut reciproc. Concentrandu-ne pe munca noastra, devenim noi insine bine centrati in fiinta noastra. Lucrand cu sarguinta, atragem spiritele naturii care vor lucra la fel de harnice pe vesmantul nostru spiritual. Sufletul uman este ca o gradina: este copia fidela a “gradinii” in care lucram zilnic, indiferent in ce domeniu s-ar situa aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu