duminică, 5 ianuarie 2014

Luna in ianuarie 2014

sketch-for-the-ballet-by-igor-stravinsky-fireworks-feu-d-artifice
"Foc de artificii", schita de Giacomo Balla

Planificarea activitatilor dupa fazele Lunii

“Acest moment, ca toate momentele, este unul foarte bun, cu conditia sa stim cum sa-l folosim.” (Ralph Waldo Emerson)
Cea mai la indemana metoda de alegere a momentului favorabil pentru o activitate se bazeaza pe analiza pozitiei Lunii in raport cu Soarele si apoi cu celelalte planete. Desi este considerata o metoda simplista, este cea mai populara si utilizand-o ne asiguram cel putin un climat general armonios pentru activitatea in cauza.
Tot ce trebuie sa facem, inainte de a citi recomandarile urmatoare, este sa stabilim ce asteptari avem de la activitatea pe care dorim sa o intreprindem in aceasta perioada – cresterea si dezvoltarea ei, consolidarea sau finalizarea acesteia – si sa alegem faza Lunii si apoi ziua potrivita pentru nevoile noastre.
Nota: Comentariul se refera la modul in care ar putea evolua o anumita situatie in timp si la cum s-ar putea finaliza, in functie de ziua pe care o alegem pentru a ne ocupa de aceasta. Asadar, efectele nu se intind numai pe doua-trei zile, ci isi pun amprenta pe toata perioada desfasuratii activitatii in cauza.

luna-0Luna noua: 1 si 30 ianuarie

In general, momentul de Luna noua favorizeaza activitatile care se vor a fi ferite de „ochii lumii”, deci pentru care este contraindicata atentia publica, cum ar fi chestiunile intime, secrete, intalnirile private, s.a.m.d. Este indicat sa asteptam ca Luna sa intre in faza de crestere pentru a demara un proiect nou sau pentru a incepe orice activitate importanta.

1 ianuarie – La multi ani, 2014!

Stiti cum se formuleaza o dorinta inainte de a o lansa in univers? Similar cu modul in care se confectioneaza artificiile pe care le vedem lansate pe cerul noptii de Revelion. Formele frumoase si simetrice in care artificiile explodeaza sunt datorate aranjamentelor bine gandite de sfere (numite stele) din interiorul capsulei acestora. Ca sa obtii, sa spunem, o explozie in forma de inima trebuie sa asezi cu atentie, in interiorul capsulei, fiecare sfera una langa cealalta, asa incat impreuna ele sa contureze o inima. Daca le pui la gramada, vei obtine doar un mare “poc” imprastiat.
Inainte de a ne lansa o dorinta, trebuie sa ne fie clara in minte forma in care vrem sa o vedem explodand pe cerul vietii noastre.
Configuratia planetara formata in acest moment in semne cardinale permite constientizarea celei mai acute dorinte care zace in noi, precum si materializarea rapida a acesteia. Dat fiind sensul de deplasare in marsarier al beneficelor, Venus si Jupiter, as spune sa ne dam timp pentru a reveni asupra formei si a o cizela inainte sa inchidem capsula si sa aprindem fitilul.
Momentul poate fi resimtit la o intensitate mai mare de nativii semnelor cardinale – Capricorn, Rac, Balanta, Berbec – si de cei care au in harta natala Luna, Ascendentul sau planete rapide in aceste zodii.
Luminatorii se afla in Capricorn (Saturn in Scorpion), impreuna cu Pluton, Mercur si Venus rx; sunt in relatie armonioasa cu dispozitorul lunatiei, Saturn, cu Nodurile Lunare si cu Neptun, si in relatie tensionata cu Jupiter rx., Marte si Uranus.

30 ianuarie

Incepand cu ultimele doua zile ale lunii ianuarie si pana in 1 martie, cand are loc urmatoarea Luna Noua, propun sa ne fixam atentia asupra unui singur obiectiv, pe care sa-l urmarim pana la capat, cu tenacitate.
Orice plan gandit acum trebuie sa-l supunem celor mai riguroase si nemiloase teste privitoare la functionalitatea sa pe termen lung, siguranta si impactul social pe care l-ar putea avea. Nu este momentul sa fim delasatori cu noi insine, ci sa devenim cei mai intransigenti evaluatori ai propriei noastre situatii de viata!
Sa tratam treaba mecaniceste, la fel cum ar proceda un mecanic cu un autoturism: il urcam pe rampa si-i facem inspectia tehnica (sau, ma rog, il conectam la un tester auto), reparand mai apoi tot ce am gasit in neregula.
Doar ideile/proiectele/relatiile serios incercate au sanse sa dainuie!
Nativii semnelor fixe – Varsator, Scorpion, Leu si Taur – si cei care au in harta natala Luna, Ascendentul sau planete rapide in aceste zodii, sunt primii vizati.
Luminatorii se afla in Varsator (Saturn in Scorpion), impreuna cu Mercur; in relatii tensionate cu propriul lor dispozitor, Saturn, si cu Nodurile Lunare; in relatii armonioase cu Marte si Uranus.

luna-3Luna in crestere: 2 – 15 si 31 ianuarie

Perioada de crestere a Lunii este favorabila pentru demararea actiunilor, lansarea proiectelor sau dezvoltarea lor. In privinta sanatatii, de regula acum se fac mai usor tonifierea si fortificarea organismului, alimentarea cu energie vindecatoare a diferitelor organe, tratarea dintilor (dar fara extractii) si cresterea in greutate. Atentie la ingrasare, eforturile fizice prea mari si interventiile chirurgicale.
Iata ce ar fi util sa retinem daca alegem ziua/zilele de:
  • 2 ianuarie: vezi comentariul pentru Luna Noua din 1 ianuarie.
  • 3 si 4 ianuarie: sa purcedem metodic la a repara, asambla si testa acel ceva care trebuie sa functioneze la parametrii doriti de noi pentru a ne putea servi de el pe termen indelungat (obiect, relatie, proiect, un aspect al nostru sau al situatiei actuale de viata, etc.). Este nevoie sa fim seriosi, obiectivi, inventivi si neobositi in acest demers. Orice initiativa noua ar putea fi aprig testata acum, asa ca este de dorit sa ne asiguram ca totul este in buna stare, pregatit pentru o cursa lunga. Luna in Varsator (Saturn in Scorpion), in relatii armonioase cu Marte si Uranus; in relatii tensionate cu propriul sau dispozitor, Saturn, si cu Nodurile Lunare.
  • 5 si 6 ianuarie: viziunea asupra ceea ce vrem sa facem sa o pastram clara in sufletul nostru, nepoluata, in timp ce atitudinea noastra este flexibila. Sa cautam acea sursa de inspiratie care ne stimuleaza si ne mentine in miscare inspre telul propus si sa nu ne temem ca schimbam pe moment sensul, daca o facem doar pentru a da un ocol obstacolelor intalnite. Luna in Pesti (Jupiter rx. in Rac), impreuna cu Neptun, in relatii armonioase cu toate planetele; in receptie mutuala cu dispozitorul sau, Jupiter, care este retrograd, stimulat in continuare de catre Marte si planetele din Capricorn.
  • 7 si 8 ianuarie: momentul se vrea mai alert decat un film de actiune, asa incat este nevoie sa fim vigilenti si sa raspundem rapid la situatiile care apar. Cei care avem un temperament coleric, ar fi o idee sa ne consumam surplusul de energie prin sport, creatie sau alte activitati solicitante, dar care nu ne pun in pericol integritatea corporala. Sa ne cantarim bine eforturile, mai ales in conditii de stres sau de competitie. Este bine sa fim constienti ca prin actiunile noastre de acum avem toate sansele sa declansam un amplu proces de creatie sau de distrugere. Luna in Berbec (Marte in Balanta), impreuna cu Uranus, in relatii tensionate cu propriul sau dispozitor, Marte, cu Soarele si cu majoritatea planetelor.
  • 9, 10 si 11 ianuarie: poate fi avantajos pentru noi sa ne intoarcem atentia inspre trecutul nu foarte indepartat, inspre o persoana influenta sau mai experimentata pe care am intalnit-o, inspre o idee mai veche care ne-ar putea servi drept model pentru ceea ce dorim sa realizam acum sau care ne-ar putea face sa ne razgandim cu folos. Nu este momentul sa grabim lucrurile pentru ca riscam sa stricam treaba. Luna in Taur (Venus rx. in Capricorn), impreuna cu Nodul Sud, in relatii armonioase cu Neptun, Jupiter rx., Pluton, Soarele, Venus rx. si Mercur; in relatie tensionata cu Saturn si NN.
  • 12 si 13 ianuarie: este momentul sa ne mobilizam si sa demonstram indemanare, ingeniozitate si agilitate in ceea ce dorim sa intreprindem. Cei care de regula avem spirit de organizare, ne putem inhama la mai multe treburi deodata daca este nevoie, in ciuda reprizelor de ameteala care ne-ar putea incerca. Pe de alta parte, cei care suntem mai putin ancorati in concret, ar fi de dorit sa ne pastram atentia focusata asupra detaliilor operatiunii pe care o efectuam. Luna in Gemeni (Mercur in Varsator), in relatie tensionata cu Neptun si in relatii armonioase cu Mercur, Marte si Uranus.
  • 14 si 15 ianuarie: vezi comentariu pentru Luna plina.
  • 31 ianuarie: vezi comentariul pentru Luna Noua din 30 ianuarie.

luna-5Luna plina: 16 ianuarie

In general, cand este Luna plina nu este recomandat sa incepem noi proiecte sau sa facem schimbari importante. Fie ca dorim sau nu, actiunile noastre vor atrage atentia si va exista o mare probabilitate ca tensiunile acumulate sa rabufneasca acum. In ceea ce priveste sanatatea, se vor evita, la modul imperativ, interventiile chirurgicale, extractiile dentare si eforturile fizice prea mari. Atentie si la pericolul de accidentare!
Artificiile pregatite la momentul Lunii Noi, din noaptea de Revelion (vezi inceputul articolului), sunt gata sa explodeze acum in forma pe care am incapsulat-o atunci. Avem sansa sa urmarim un spectacol regizat de noi. Observandu-l, putem trage cateva concluzii referitoare la indemanarea si puterea noastra de creatie la momentul actual.
Satisfacuti sau dezamagiti de rezultat, sa retinem ca resurse pentru noi artificii exista. Sa avem intentia si curajul de a le folosi responsabil pentru a crea din nou si din nou forme tot mai desavarsite, mai apropiate de viziunea pe care o avem.
Momentul poate fi resimtit la o intensitate mai mare de nativii semnelor cardinale – Capricorn, Rac, Balanta, Berbec – si de cei care au in harta natala Luna, Ascendentul sau planete rapide in aceste zodii.
Luminatorii sunt in opozitie pe axa Rac – Capricorn, in imediata vecinatate a Lunii Negre si a stelei fixe Procyon (de natura Marte/Mercur). Inainte sa perfecteze opozitia cu Soarele, Luna intrata in Rac il gaseste pe Jupiter rx., traseaza aspecte armonioase spre Nodurile Lunare, Saturn si Neptun si tensionate spre Uranus, Pluton, Marte si Venus rx.

luna-7Luna in descrestere: 17 – 29 ianuarie

Perioada cu Luna in descrestere este favorabila pentru a renunta la anumite activitati, proiecte sau relatii care nu ne mai convin. De asemenea, este indicata pentru actiunile de consolidare, finalizare sau planificare, insa, in niciun caz, pentru lansarea acestora! Tot acum se pot face si imprumuturi bancare. In sfera sanatatii, de regula se face mai usor dezintoxicarea organismului, curatenia, operatiile chirurgicale (inclusiv extractiile dentare) si curele de slabire. Atentie, insa, la tratamente.
Iata ce ar fi util sa retinem daca alegem ziua/zilele de:
  • 17 si 18 ianuarie: daca suntem pe punctul de “a schimba macazul” intr-o situatie de viata sau avem in vedere trecerea la o noua etapa in activitatea pe care o desfasuram, este de dorit sa adaugam dorintei si ambitiei noastre o doza suplimentara de responsabilitate, o sesiune serioasa de documentare si un plan de bataie pe termen lung. Sa ne oprim un moment si sa ne concentram energiile in acest scop inainte de a inainta cu entuziasm. Luna in Leu (Soarele in Capricorn), in relatie armonioasa cu Uranus si Marte; in relatie tensionata cu Nodurile Lunare, Mercur si Saturn.
  • 19 si 20 ianuarie: un gest marunt, dar bine executat, o mana de ajutor intinsa la momentul potrivit sau o sugestie inspirata ne pot pune pe drumul spre succes mai repede decat am putea crede. Sa nu ne sfiim sa ne aratam indemanarea si creativitatea in sfera noastra de competenta, dar fara sa facem prea mult tam-tam pe treaba asta. Daca simtim ca ne este dificil sa estimam realist valoarea lucrurilor si a propriei noastre munci, as zice sa mizam pe intuitie sau sa alegem un criteriu inedit de evaluare a acesteia. Luna in Fecioara (Mercur in Varsator), in relatie armonioasa cu Nodurile Lunare, Jupiter rx., Pluton si Venus rx. si in relatie tensionata cu Neptun.
  • 21 (dupa-masa), 22 si 23 ianuarie: instrumentele pe care ar fi de dorit sa le avem acum la indemana sunt o atitudine obiectiva, o minte ingenioasa si o infatisare profesionista. Daca printre cunostintele noastre se numara si o persoana influenta (sau una care impresioneaza prin simpla aparitie), sa o rugam sa ne stea acum alaturi. Competitia este puternic stimulata. Luna in Balanta (Venus rx. in Capricorn), impreuna cu Marte, in relatie armonioasa cu Soarele si Mercur; in relatii tensionate cu Uranus, Pluton, Jupiter rx. si Venus rx.
  • 24 si 25 ianuarie: ideile utopice, nefunctionale, viziunile inguste si lipsite de substanta si unele emotii reprimate au sanse sa iasa la suprafata pentru a fi recunoscute si eliminate. Eventualele intarzieri sau intreruperi ale activitatii desfasurate ne pot oferi ragazul necesar pentru a observa toate acestea. Pentru sustinere, sa apelam la parteneri sau persoane pe al caror ajutor am putut conta si altadata. Luna in Scorpion (Marte in Balanta), impreuna cu Saturn si NN, in relatii armonioase cu Neptun, Jupiter rx., Pluton si Venus rx. si in relatii tensionate cu Soarele si Mercur.
  • 26 si 27 ianuarie: este un moment potrivit pentru a realiza ajustari rapide si ingenioase in activitatea pe care o desfasuram sau pentru a ne deplasa (fizic sau mental) dincolo de limitele cunoscute. De asemenea, am putea filtra si centraliza mai usor idei si informatii. Daca viziunea de ansamblu, asupra activitatii pe care ne-am propus-o, apare ca fiind incetosata, sa ne lasam ghidati de intuitie, de asocieri spontane de idei, de modul in care piesele se leaga natural unele de celelalte. Luna in Sagetator (Jupiter rx. in Rac), in relatii armonioase cu Soarele, Uranus, Marte si Mercur si in relatii tensionate cu Neptun.
  • 28 si 29 ianuarie: poate este momentul sa refacem structura, sa reconditionam sau sa dam o alta forma unui proiect/relatie/obiect/s.a. Viziunea ne-ar putea fi foarte clara, iar propria noastra experienta in domeniu, sau a cuiva pe care stim ca ne putem baza, ne este de mare ajutor. Sa ne dozam bine eforturile si sa avem si un plan de rezerva, pentru ca s-ar putea sa fie nevoie sa adoptam schimbari rapide in modul de lucru. Luna in Capricorn (Saturn in Scorpion), impreuna cu Venus rx. si Pluton, in relatii armonioase cu Nodurile Lunare, Neptun si Saturn si in relatii tensionate cu Uranus, Jupiter rx. si Marte.

Alte informatii utile

Luna fara directie (sau mersul Lunii in gol)

Despre intervalele cu Luna fara directie (“void of moon”) se spune ca ar fi momente de timp in care pare ca facem totul degeaba, existand o mai mare probabilitate ca activitatea sa nu se finalizeze la parametri doriti. Recomandarea obisnuita este sa ne urmam rutina, sa ne relaxam, sa meditam. Pe de alta parte, putem folosi aceste momente in favoarea noastra atunci cand dorim ca actiunea sa NU aiba efecte, adica repercusiuni (cum ar fi o intalnire cu seful prin care stim ca urmeaza sa fim disponibilizati).
Mai sus, in prezentarea zilelor, am tinut cont si de aceste momente, insa le-am gandit in functie de contextul astral al zilei in discutie. Dar, pentru cei care doresc sa le utilizeze izolat, iata lista completa a momentelor cu Luna fara directie din luna calendaristica curenta:
  • 2 ian. 13:12 – 19:03
  • 4 ian. 3:47 – 18:58
  • 6 ian. 11:44 – 21:45
  • 8 ian. 18:22 – 9 ian. 4:24
  • 11 ian. 12:58 – 14:26
  • 12 ian. 23:33 – 14 ian. 2:25
  • 16 ian. 6:52 – 15:00
  • 18 ian. 10:51 – 19 ian. 3:23
  • 20 ian. 22:55 – 21 ian. 14:43
  • 23 ian. 5:50 – 23:43
  • 25 ian. 15:55 – 26 ian. 5:13
  • 28 ian. 0:02 – 7:04
  • 29 ian. 18:47 – 30 ian. 6:33

Aspecte exacte Luna-Soare:

  • Conjunctie: 1 ian. ora 13:14, gr. 11 Ca. si 30 ian. ora 23:38, gr. 11 Va.
  • Sextil: 5 ian. ora 20:29, gr. 16 Pe/Ca si 26 ian. ora 16:22, gr. 7 Sa/Va.
  • Cuadratura: 8 ian. ora 5:39, gr. 18 Be/Ca si 24 ian. ora 7:18, gr. 5 Sc/Va.
  • Trigon: 10 ian. ora 19:34, gr. 21 Ta/Ca si 21 ian. ora 17:40, gr. 2 Ba/Va.
  • Opozitie: 16 ian. ora 6:52, gr. 26 Ra/Ca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu